Even voorstellen

 

Barbara

Mijn naam is Barbara Breedveld, 37 jaar oud.

Ik ben maatschappelijk werker en paardenliefhebber in hart en nieren. Na meerdere jaren in de psychosociale hulpverlening en het bedrijfsleven te hebben gewerkt, heb ik in 2011 besloten mijn twee grootste passies, het helpen van paarden en mensen, te bundelen in mijn eigen bedrijf: Paardenpartner.

Ik heb in verschillende functies ervaring opgedaan in het begeleiden van mensen bij hun persoonlijke groei en het oplossen van problemen. Dit is iets dat ik met veel liefde doe en dat me veel voldoening geeft.

Al zo lang ik me kan herinneren ben ik gek op paarden geweest. Het zijn prachtige dieren die me iedere keer weer in vervoering brengen - ze ontroeren en fascineren me mateloos. Iedere paardenliefhebber weet wat ik bedoel. Paarden verstaan de kunst om je te raken tot in je kern. Zo ook bij mij. Zij spelen daarom al zo lang ik me kan herinneren een grote rol in mijn leven.

De zuivere manier waarop paarden communiceren heeft me altijd geboeid. Ik besloot dan ook al vroeg, dat ik er alles van wilde weten. Om de taal van het paard beter te leren doorgronden heb ik me o.a. verdiept in diverse 'natural horsemanship' methodes - in de volksmond ook wel 'paardenfluisteren' genoemd. Deze methodes hebben tot doel de aard en communicatie van het paard beter te leren begrijpen en met het paard in zijn eigen taal (lichaamstaal) te communiceren.

Van Carola van Berckel (o.a. leerlinge van Klaus Ferdinand Hempfling) en Miranda van der Schuur heb ik geleerd hoe ik deze verschillende methoden kon toepassen en combineren bij het werken met paarden in vrijheid. Het vermogen van paarden om mensen te spiegelen en met hen in verbinding te treden stond daarbij centraal. Ik heb verder clinics gevolgd van o.a. Annemarie van der Toorn, het Balingehof, Petra Vlasblom en Barbara Sanders en me verdiept in de methodes van Monty Roberts, Pat Parelli, Emiel Voest, Chris Irwin en last but not least Mark Rashid. De liefdevolle en nuchtere aanpak van Mark Rashid en zijn inzicht in de belevingswereld van het paard vind ik bijzonder inspirerend.

Om ook in het rijden zoveel mogelijk eenheid met het paard te bereiken heb ik me ook toegelegd op Centered Riding en klassieke dressuur. Van Miranda van der Schuur heb ik geleerd hoe je met bewustwordingsoefeningen ontspanning, balans en beheersing kan bereiken en wat dit voor invloed heeft op paarden die bereden worden. Eén worden met je paard tot het punt waarop je je paard letterlijk kan rijden op weinig meer dan het ritme van je ademhaling heb ik in haar lessen voor het eerst kunnen ervaren. Ze heeft me geleerd hoe het lichaamsbewustzijn van een ruiter vergroot kan worden en hoe je middels ontspanning en balans naar verfijning toe kan werken.

Foto door: HypoFocus

 

 

Naast de lessen van Mianda heb ik lessen gevolgd bij o.a. Jacobien Dijkshoorn, Antoine de Bodt , Marijke de Jong, Nelly Abbenes en Wim Vonck. Ik heb regelmatig trainingsweken gevolgd bij Angela Remie, ridder in de Academische rijkunst en les ik regelmatig bij Monique Blijenbergh. Tevens ben ik in training geweest bij Bent Branderup, grondlegger van de Academische rijkunst. Van hem heb ik geleerd wat de biomechanische toepassingen zijn van de diverse gymnastiserende oefeningen en hoe deze in een logische volgorde ingezet kunnen worden in de opleiding van het paard.

Wat mij bijzonder aansprak aan zijn manier van lesgeven, is dat hij leerlingen stimuleerde om leergierig te zijn en zelf na te denken over wat ze doen, waarom ze het doen en hoe ze het doen. Om zaken niet zonder meer aan te nemen, maar zelf te onderzoeken en daarbij een 'open mind' te houden. En ook: om te doen wat het beste werkt voor jou en je paard, of dit nu wel of niet volgens de norm of 'het boekje' is. Dit is dan ook een boodschap die ik ook aan mijn eigen leerlingen doorgeef.

 

Ik ga al jaren met veel plezier naar de jaarlijkse clinic van Anja Beran in Nederland en Belgie en laat mij graag inspireren door haar zachte, harmonische manier van werken met paarden.

Lesgeven heeft me altijd aangetrokken en om deze reden heb ik diverse modules van het pedagogisch-didactische getuigschrift op HBO-niveau met goed gevolg afgerond, waaronder die voor didaktiek en begeleidingsvaardigheden.

Om mijn kennis en vaardigheden m.b.t. paarden en didaktiek verder te vergroten heb ik de 3-jarige holistische instructeursopleiding van Hofstede Oostrijk doorlopen. Holistisch wil zeggen dat er niet alleen naar één aspect wordt gekeken, maar naar het hele plaatje, en dat er verschillende methodes en technieken gebruikt worden om tot het beste resultaat te komen. Deze opleiding is dan ook heel breed, met onderwerpen die varieren van Centered riding en anatomie tot natuurlijke geneeswijzen en het werken in vrijheid. De opleiding van Hofstede Oostrijk combineert mijn visie op het samenwerken met paarden met een gedegen scholing van allerlei methoden die binnen de diverse takken van de paardenliefhebberij gebruikt worden. In mei 2011 heb ik de opleiding met succes afgerond, zodat ik mij nu gediplomeerd holistisch instructeur mag noemen.

 

In 2012 heb ik een cursus gevolgd over de Jim Masterson massagemethode. Deze methode is erop gericht spanning in het paardenlichaam op te sporen en op te heffen. Het is een hele zachte techniek die toch ver doordringt in lichaam en geest van het paard.

Thijs van Schuilenburg

 

Thijs - officieel Thys van Schuilenburg - was mijn eerste Paardenpartner en is vele jaren mijn vaste samenwerkingspartner geweest voor lessen in logeren, werken aan de hand en rijlessen. Helaas is hij op 19 maart 2015 veel te vroeg en volledig onverwachts overleden. Thijs wass een raszuivere Fries. Door een geboorte-afwijking aan beide ogen is Thijs zo goed als blind geboren. In de praktijk merkte je hier weinig van; Thijs wist zich prima te redden. Op een bepaalde manier werkte zijn slechtziendheid zelfs in zijn voordeel: zijn andere zintuigen hebben zich verscherpt en daardoor is zijn gevoel erg goed ontwikkeld.

Thijs was een vrolijk, evenwichtig en buitengewoon zachtaardig paard, dat graag voor je wilde werken. Hij maakte zich niet onnodig druk en vermeed confrontatie als dit enigszins mogelijk was. Hij heeft mij geholpen om niet alleen een betere ruiter, maar ook een beter mens te worden door zijn enorme gevoeligheid, zijn geduld, betrouwbaarheid en evenwichtigheid. En daar ben ik hem nog elke dag dankbaar voor.

 

info@paardenpartner.nl