Even voorstellen...
Barbara Breedveld
Mijn naam is Barbara Breedveld, 32 jaar, en zoals zovelen al sinds heel jonge leeftijd verslingerd aan paarden. Een eigen pony of paard zat er in mijn jeugd niet in, maar ik nam mij voor om zoveel mogelijk te weet te komen over deze fascinerende, hartverwarmende dieren. En al snel kwam ik erachter dat ik door over paarden te leren en met hen te werken, eigenlijk ook heel veel over mezelf leerde. Het is dan ook mijn vaste overtuiging dat paarden ons minstens evenveel over onszelf te leren hebben, als over henzelf. Als we maar willen luisteren.
Dat luisteren is wel iets dat je moet leren. In mijn oorspronkelijke beroep, maatschappelijk werker, ben ik gewend om goed naar mensen te luisteren, maar naar paarden, tjsa, dat is toch een heel ander verhaal. Omdat ik vond dat er toch een betere manier moest zijn om met paarden om te gaan dan me op diverse maneges werd geleerd, ben ik me in eerste instantie gaan verdiepen in 'natural horsemanship' of welke term je dan ook wilt hangen aan de stromingen die zich met name richten op de relatie tussen mens en paard.
Van Carola van Berckel (www.murchin.com, o.a. leerlinge van Klaus Ferdinand Hempfling) en Miranda van der Schuur heb ik in de praktijk de basis geleerd van het vrij samen werken en het leren lezen van de lichaamtaal van mens en paard. Ik heb clinics gevolgd van Annemarie van der Toorn, het Balingehof en Barbara Sanders en me verdiept in de methodes van Monty Roberts, Pat Parelli, Emiel Voest, Chris Irwin en last but not least Mark Rashid.
Omdat ik graag zoveel mogelijk één met mijn paard wilde worden heb ik me daarnaast verdiept in Centered Riding en dressuur, en dan met name de klassieke dressuur. Ik heb lessen gevolgd van o.a. Jacobien Dijkshoorn, Antoine de Bodt (www.paardenrecht.org), Marijke de Jong (www.paardenbegrijpen.nl), Nelly Abbenes (http://www.andere-rijkunst.nl/) en Wim Vonck (www.horsefeelings.nl). Ik ben daarnaast langdurig in training Angela Remie, ridder in de Academische rijkunst (http://www.avalonsruiterbegeleiding.nl), Monique Blijenbergh (www.basisrijkunst.nl) en Miranda van der Schuur. Tevens ben ik in training bij Bent Branderup, grondlegger van de academische rijkunst (http://www.dkfh.dk/). Wat mij bijzonder aansprak aan zijn manier van lesgeven, is dat hij leerlingen stimuleert om leergierig te zijn en zelf na te denken over wat ze doen, waarom ze het doen en hoe ze het doen. Om zaken niet zonder meer aan te nemen, maar zelf te onderzoeken en daarbij een 'open mind' te houden.
Lesgeven heeft me altijd aangetrokken en om deze reden heb ik diverse modules van het pedagogisch-didactische getuigschrift op HBO-niveau met goed gevolg afgerond, waaronder die voor didaktiek en begeleidingsvaardigheden.
Om mijn kennis en vaardigheden m.b.t. paarden en didaktiek verder te vergroten ben ik in 2006 gestart met de 3-jarige holistische instructeursopleiding van hofstede Oostijk (http://www.hofstedeoostrijk.nl). Holistisch wil zeggen dat er niet alleen naar een aspect wordt gekeken, maar naar het hele plaatje, en dat er verschillende methodes en technieken gebruiktn worden om tot het beste resultaat te komen. Deze opleiding is dan ook heel breed, met onderwerpen die varieren van Centered riding en anatomie tot natuurlijke geneeswijzen en het vrij samen werken. Ik ben erg blij dat ik een opleiding heb gevonden die mijn visie op het samenwerken met paarden combineert met een gedegen scholing van allerlei methoden die binnen de diverse takken van de paardenliefhebberij gebruikt worden. In mei 2011 heb ik de opleiding met succes afgerond, zodat ik mij nu gediplomeerd holistisch instructeur mag noemen.
Vanuit mijn ethousiasme voor deze opleiding speel ik sinds juli 2011 een actieve rol bij de oprichting van de Holistische Beroepsvereniging Paardenhouderij (http:/h-b-p-.nl). Deze vereniging staat nu nog in de kinderschoenen en heeft tot doel een netwerk van en keurmerk voor holistische beroepsbeoefenaren in de paardenwereld te vormen. Ik wil hier graag een bijdrage aan leveren omdat dit een mooi platform is om een meer paarvriendelijkere manier van omgaan met paarden te promoten en om de kwaliteit van holistische instructie te waarborgen.
Naast deze paardgerelateerde kennis en ervaring ben ik 'van huis uit' maatschappelijk werker. Na het behalen van mijn HBO diploma maatschappelijk werk en dienstverlening werk ik al jaren als psychosociaal begeleider en hulpverlener. Ik heb dus veel ervaring met het stapsgewijs begeleiden van mensen naar een vooraf gesteld doel. Ik heb geleerd de kwaliteiten van de mensen die ik begeleid te benutten en te vergroten, zodat zij door hun persoonlijke groei hun problemen kunnen overwinnen. Kortom: ik richt me op wat mensen wél kunnen en gebruik dat om te verbeteren wat er nog niet zo goed gaat. Iedere kwaliteit heeft namelijk een valkuil in zich, maar andersom geldt dat evengoed. De kunst is wat mij betreft om de kwaliteit die in je valkuilen verborgen ligt, te benutten. En dat blijft een machtig mooie reis, die me nooit zal gaan vervelen.
Wil je mij bereiken, dan kan je me mailen via info@paardenpartner.nl of bellen via 06-34764891.
Thys van Schuilenburg
Paardenpartner is natuurlijk niet compleet zonder Thys van Schuilenburg. Mijn eerste eigen paard! Een Fries, zoals ik als klein meisje al zo graag had gewild. Thys (hier zo ver buiten Friesland al snel verbasterd naar Thijs) bleek in zoveel opzichten voor mij ook echt een droompaard te zijn.
Vanaf het moment dat ik hem bij de verkopende partij zag staan, ingevallen en enigzins afgesloten van de buitenwereld, viel het me op hoe zachtaardig en bereidwillig hij was. Ook al was hij soms te zwak om op drie benen te staan, hij deed zijn uiterste best als hij gevraagd werd te werken. Ik was verkocht - dit paard ging met mij mee en zou nooit meer zo behandeld worden! Omdat er een recent keuringsrapport was, heb ik hem zonder hem zelf te laten keuren gekocht en mee naar 'huis' genomen. De beschadigingen aan zijn ogen had ik gezien, maar omdat er in het recente keuringsrapport stond dat hij er geen last van had, ben ik met beide ogen in een hele oude verkooptruc gestonken. Die truc heet: als je twijfels hebt over de gezondheid van het paard dat je wilt verkopen, kan je er zelf ook een keuringsrapport voor maken.
Thijs in augustus 2004 vlak na aankoop
De veearts die in het keuringsrapport had genoteerd dat de afwijkingen aan zijn ogen stabiel was, bleek bij navraag niet te bestaan. Ik had een paard gekocht dat naar alle waarschijnlijkheid maanblind was - een aandoening die terugkerende oogontstekingen veroorzaakt. Enorm geschrokken ben ik uiteindelijk tegen het advies van mijn toenmalige veearts in op consult gegaan bij de specialist in de Utrechtse kliniek. Daar bleek gelukkig dat Thijs niet maanblind is, maar met de afwijkingen aan zijn ogen is geboren. Zijn ogen zijn van binnenuit beschadigd doordat de onderdelen van het oog zich in het embryonale stadium niet tijdig hebben opgesplitst. Volgens die specialist ziet Thijs daardoor praktisch niets.
De praktijk wijst soms anders uit, maar je kan wel stellen dat Thijs zo goed als blind is: als hij al eens iets ziet, weet hij absoluut niet wat hij ermee moet en raakt hij ervan in paniek. Anderszins is het een superkoel paard, dat heel graag voor je wil werken - soms zelfs iets te hard.
Thijs is een zachtaardig eigenwijsje met een hele relaxte kijk op het leven: hij maakt zich niet druk, totdat hij moet werken. Hij is zich ook absoluut niet bewust van zijn handicap en slaat mijn goedbedoelde blinde-geleiding soms met veel overtuiging in de wind. In de praktijk is er weinig te merken van zijn beperking. De oogspecialist was erg verbaasd om te zien hoe goed hij zich aan zijn beperkte gezichtsvermogen had aangepast. Dat spreekt wel voor zijn karakter - Thijs is gelukkig een doorzetter en dat heeft hem geholpen om met zijn beperking om te gaan. Het is een bijzonder zachtaardig paard.
Hij is gelukkig heel vergevingsgezind, wat voor mij heel gunstig is geweest de afgelopen jaren. Thijs is een ontzettend gevoelig paard dat door die gevoeligheid vaak wat overprikkeld raakt en zich dan wat in zichzelf terugtrekt. Als hij zich zo afsluit voor alle prikkels is het soms lastig om hem attent te maken en te motiveren. Maar omdat hij (misschien wel vanwege zijn handicap?) graag energetisch in verbinding gaat met de mensen en paarden om hem heen kan je hem daar ook wel weer uit halen. Als hij helemaal in het hier-en-nu is, is het een ontzettend speels en vriendelijk paard dat graag vriendjes maakt.
Van nature is hij behoorlijk scheef, wat voor mij als ruiter een behoorlijke uitdaging is geweest bij het aanleren van de basis van het rijden. Het stelde mij in de gelegenheid heel veel te leren over de verschillende soorten scheefheden en de oplossingen die hiervoor aangewend kunnen worden.
Door zijn handicap is Thijs als veulen al naar de slacht gestuurd door zijn fokker, maar in plaats daarvan in de malafiede paardenhandel terecht gekomen. Hij heeft op heel wat paardenmarkten gestaan en heeft hier de nodige geestelijke littekens aan overgehouden. Juist omdat hij zo vaak is afgedankt vind ik het leuk om hem nu af en toe als 'professorpaard' in te kunnen zetten om anderen te laten zien hoeveel er van hem geleerd kan worden. Ik vind hem het meest geweldige paard dat ik me had kunnen wensen en ik geen dag zonder hem zou willen.
Info@paardenpartner.nl
06-34764891
|
|
HBO-opleiding maatschappelijk werk en diensverlening
HBO-modules voor oa. didactiek en begeleidingsvaardigheden
Holistische Academie voor mens en paard
Diverse jaren werkervaing in begeleidings- en hulpverleningstrajecten
Getraind bij o.a. Bent Branderup, Angela Remie, Miranda van der Schuur
Bekend met centered riding, TTEAM, Alexandertechniek, Academische rijkunst en diverse natural horsemanship-methodes
BBreedveld op bokt.nl
Friese ruin
Brandus X Tsjalling
Zeer slechtziend geboren, als veulen naar de slacht gestuurd, maar doorverkocht
Een echte doorzetter
Absoluut goedaardig, zachte uitstraling, meewerkend karakter
Gelijkmatig temperament, stabiele en nuchtere persoonlijkheid
Een harde werker, loopt zichzelf soms zelfs voorbij als hij goed 'op stoom' is
Klassiek geschoold, zowel aan de hand als onder het zadel
Een tikkeltje eigenwijs
Zeer gevoelig en daarom soms wat afgesloten
Ideaal leerpaard, tegenwoordig zelfs 'professor-paard'
Hartendief
|